Google SEO Nedir?

Google SEO İngilizce bir kelime olup açılımı “Search Engine Optimization” dur. Türkçesi arama motoru optimizasyonu veya arama motoru optimize edici manalarına gelmektedir. Google internet ortamında bulunan web siteleri kendi bünyesinde tutmaktadır. SEO yaklaşık olarak 200 den fazla kriter çerçevesinde de bu internet sitelerini sıralayarak arama terimlerine göre göstermektedir.

Google SEO çalışmaları ise herhangi bir web sitesini Google’ın belirlemiş olduğu kriterlere uygun hale getirerek google sıralama da üst sıralarda çıkma çalışmalarıdır. Google SEO, SEO Rank, Google SEO uzmanı gibi terimler ile alakalı birçok makale mevcuttur. Daha detaylı bilgi için Google’ın kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Google SEO Kullanımı

Bu makalede ağırlıkla sosyal medya yönetimi gerçekleştirirken Google’ı nasıl kullanacağımızı örnekler vererek anlatacağız. Google’da araştırma yapmak için Google SEO, google kelime planlayıcı, google optimizasyon gibi konulara hakim olmamız gerekmektedir. Bu makalede derinlemesine Google SEO konusu işlenmese de sosyal medya yöneticiliği hizmetinde lazım olacak kadar değineceğiz. Sosyal medya yöneticiliği ile ilgili merak ettiğiniz bütün konulara “Sosyal Medya Yöneticiliği Dev Rehber” adlı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya yöneticiliği hizmeti farklı portföydeki birçok marka ve hizmete yöneliktir. Yöneticinin bu marka ve hizmetlerin tamamına hakim olması imkansızdır. Örneğin ayakkabı satan bir markanın sosyal medya hesaplarını yönetirken aynı zamanda kombi bakım hizmeti veren başka bir firmanın da sosyal medya hesaplarını yönetebilir. Her ikisi de birbirinden tamamen farklı hizmetler. Sosyal medya yöneticisi iyi bir google kullanıcısı ise o zaman kendine gerekli olan bilgilere çok rahat bir şekilde ulaşabilecektir.

Google Kelime Planlayıcı Kullanımı

Google’da araştırma çalışmaları yürütülürken kullandığımız arama terimleri ile sonuçlara ulaşırız. Ulaştığımız sonuçların doğruluğu ise uygun arama terimlerini (anahtar kelimeleri) kullanmaktan geçmektedir.

Örnek vermek gerekirse elinizde bir resim var ve arka planını kaldırmak istiyorsunuz. Bunun için araştırmada kullanmayı planladığınız anahtar kelimeniz “resim arka planı kaldırma” olsun. Ancak google kelime planlayıcı analizinde aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi çoğunluğun bu işlem için kullandığı anahtar kelime “fotoğraf arka planı silme” şeklinde olmuş. Aylık aranma sayısı ise bin ile on bin arasında. Bizim kullandığımız anahtar kelimenin aylık aranma sayısı on ile yüz arasında.

Google Anahtar Kelime Analizi

Resim1. Google SEO Anahtar Kelime Analizi

İçerik üreticileri bu durumu bildiği ve içeriklerini oluştururken anahtar kelime analizlerini kullandığı için muhtemelen en verimli sonuca ulaşamayacaksınız.

Aramada kullandığınız terimleri sizde içerik üreticilerinin uyguladığı yöntemdeki gibi google kelime planlayıcı kullanarak analiz edebilirsiniz. Bunun için Google Ads sayfasına girerek bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı oluşturduktan sonra araçlar ve ayarlar sekmesine girerek anahtar kelime planlayıcıya erişebilirsiniz.

Anahtar Kelime Planlayıcı

Google SEO Anahtar Kelime Planlayıcı Erişim

Google Ads aslında Google’ın reklam yönetim platformu. Siteniz ile kaydolduktan sonra analiz edebileceğiniz birçok aracıda bulunmakta. Bu araçları da kullanmanızı tavsiye ederim.

İngilizce Terimler İle Arama

Dünyada günümüzde yaygın olarak en çok kullanılan dil malumunuz İngilizce. Dünyanın ortak dili olduğu için doğal olarak google içerik sıralamasında da en çok kullanılan dil İngilizce. Araştırmalarınızı yaparken İngilizce kaynaklardan da muhakkak faydalanın. Daha çok içeriğe ve güncel içeriğe ulaştığınızı göreceksiniz. İngilizce bilmiyorum diyorsanız translate araçlarını kullanabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı da dil ve bölge seçerek İngilizce anahtar kelimeler içinde kullanabiliriz.

Microsoft ile birlikte sunulan Edge adlı tarayıcı ile İngilizce aramalarınızı yapmanızı tavsiye ederim. Farklı dilde bir sayfaya girdiğinizde size sayfayı Türkçeye çevirmek isteyip istemediğinizi soracaktır. Bu hizmet diğer tarayıcılarda da mevcut ancak bu konuda en verimli tarayıcının Edge olduğunu söyleyebilirim. Anahtar kelimelerinizi analiz ettiniz, İngilizce kaynaklara da göz attınız ama hala aradığınızı bulamıyorsanız anahtar kelimelerinizi tekrardan gözden geçirin ve tamamen farklı kelimeler ile yeni anahtar kelimeler oluşturmaya çalışın.

Sonuç

Google de araştırma yaparken sabırlı olmak gerekir. Özellikle sosyal medya yöneticiliği hizmetinde detaylı araştırmalar yapmak çok daha fazla veriye ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu sayede edindiğiniz verilerin doğrulunu kıyaslayabileceksiniz. Google’da çıkan ilk iki sayfaya bakıp araştırmayı bitirmek sizi birçok konuda yanıltacaktır.

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ PAKETLERİMİZİ
İNCELEDİNİZMİ?

Benzer Yazılar